1-) KİMYASAL MADDE / ÜRÜNÜN TANIMI Ürün Adı/Kodu : TETAKTİF ALKALİ Kimyasal Adı : Sodyum Hidroksit Karışımı Kullanım Alanları : Süt sağım makinelerinin kapalı sistem temizliğinde kullanılır. Fason Üretici : Agora Kimya Sanayi ve Ticaret LTD.ŞTİ. 10017 Sok. No: 4 İTOB O.S.B Tekeli/Menderes İZMİR Acil Telefon Numarası : 0 232 7990197-98 Faks Numarası : 0 232 7990178 Satıcı Firma : TETA Teknik Tarım Mak. Ür. İth. İth. San. Ve Tic. Ltd. Şti. 10038 SOKAK NO.3/B A.O.S.B. ÇİĞLİ – İZMİR Acil Telefon Numarası : 0 232 328 00 55 Faks Numarası : 0 232 328 05 75 Ulusal Zehir Danışma : 114 Merkezi Tel.
2-) KİMYASAL BİLEŞİMİ Bileşim Maddesi Cas No Yüzde Tehlike Risk Durumları Sodyum hidroksit 1310-73-2 % 6.9-9.9 C : Aşındırıcı R 35 Sodyum hipoklorit 7681-52-9 % 48-52 C: Aşındırıcı R 31-34-50 N: Çevre İçin Tehlikeli 2-Phosphonobutane 37971-36-1 % 1-4 C:Aşındırıcı R:34 -1,2,4-Tricarboxylic Acid Deiyonize su 7732-18-5 % 34.1-44.1 * * (Bk. Bölüm 16)
3-) TEHLİKE TANIMI C: AŞINDIRICI N: ÇEVRE İÇİN TEHLİKELİ Sağlık için tehlike: Asitlerle temasında toksik gaz çıkarır. Ciddi yanıklara neden olur. Gözde ciddi hasar riski.
Gözde Yüksek pH’sı nedeniyle kimyasal yanıklara yol açabilir. Bu yanıklar gözde ciddi hasara neden olabilir. Deride Yüksek pH’sı nedeniyle kimyasal yanıklara yol açar. Cilt tarafından emildiğinde zararlıdır. Yutulması Halinde Yüksek pH’sı nedeniyle tahrişe ve/veya kimyasal yanıklara neden olur. Yutulduğunda zararlıdır, sistemik etkilere yol açabilir. Uzun Süreli etkiler Bilinen ters bir etkisi yoktur. Çevre Üzerindeki Etkileri Kaza durumunda (dökülme/sızıntı) Çevreye yayılması halinde gerekli önlemleri alın ve yerel yönetmeliklere göre hareket edin. Çevre için tehlike: Sucul organizmalar için çok toksiktir.
4-)İLK YARDIM ÖNLEMLERİ Teneffüs Edilirse : Atmosferik şartlarda buharlaşmaz. Ancak buharına bir şekilde maruz kalınırsa hastayı temiz havaya çıkarın. Solunumu ve kalp atışların kontrol edin. Solumuyorsa suni teneffüs yaptırın. Güçlükle soluyorsa oksijen verin. Derhal doktor çağırın. Deri İle Temas Ederse : Mümkün olduğu kadar çabuk 15 dakika boyunca kirlenen alanı akan su ile yıkayın. Akan su altında kirlenmiş elbiseleri, ayakkabıları ve deri giyecekleri çıkarın. Doktor çağırın. Gözle Temas Ederse : Derhal müdahale gereklidir. Göz kapaklarını açık tutarak en az 15 dakika akan suyla yıkayın. Doktor çağırın. Yutulursa : Kusturmaya yeltenmeyin. Hastanın bilinci yerindeyse ağzını suyla yıkayın ve yarım fincan su içirin. Doktor çağırın..
5-) YANGINLA MÜCADELE Spesifik Tehlikeleri : Yanıcı değildir. Nem ya da suyla teması yanıcı maddeleri ateşlemeye yetecek derecede ısı açığa çıkarabilir. Çoğu metallerle havayla karıştığında patlayıcı olan hidrojen gazı açığa çıkararak reaksiyona girer. Uygun Yangın Söndürme Maddesi : Küçük yangınlar-Kuru kimyasallar ya da CO2. Büyük yangınlar - Su spreyi, sis ya da köpük . Yangınla Mücadelede Gerekli Koruyucu Teçhizat : Pozitif basınç sağlayan tam yüz maskeli solunum cihazı, lastik ya da PVC eldiven, bot ve önlük giyin.
6-) KAZA SONUCU DÖKÜLME; SIZINTI GİBİ OLAYLARA KARŞI ÖNLEMLER Kişisel Önlemler : Yeterli personel koruyucu ekipman kullanın. Göz cilt ve solunum sistemine karşı zararlıdır. Gözlerle teması halinde derhal bol miktarda suyla yıkayın ve doktor çağırın. Çevresel Önlemler : Temizlik işi tamamlanıncaya kadar alana girişi yasaklayın. Yangını söndürün veya tüm ateşleme kaynaklarını uzaklaştırın ve alanı havalandırın. Temizleme metodları : Temiz bir kepçe ile maddeyi dikkatli bir şekilde temiz, kuru kaba koyun kapağını kapatın ve alandan uzaklaştırın. Döküldüğü alanı suyla yıkayın.
7-) KULLANMA VE DEPOLAMA Kisisel güvenlik önlemleri/Personelin korunması: Maruziyet kontrolü ve 8.bölümde detayları açıklanan kişisel koruyucu önlemleri uygulayın. Çevreyi koruyucu önlemler: Uygun olmayan şekilde çevreye dökülmesi toprak ve su kirlenmesine neden olabilir. Kanalizasyona / Yüzeysel suya / Yeraltı suyuna karışmasını önleyin. Sulara ya da kanalizasyona karışması halinde yetkili resmi makamlara haber verin, yetkilileri bilgilendirin.
Temizleme/Toplama/İmha yöntemleri: Personeli güvenli bir alana çıkarın. Ortamda iyi bir havalandırma olduğundan emin olun. Eğer güvenlik tehlikesi yok ise, daha fazla sızıntı ve dökülme olmasını önleyin. Solunum koruyucu maske, eldiven, koruyucu elbise gibi kişisel koruyucu ekipman kullanın. Toplanmış atıkları kapalı ve bu is için uygun kaplarda saklayın. Geri kalanları bol miktarda su ile yıkayarak temizleyin. Yerel yönetmeliklere uygun hareket edin. Zararlı madde karışmış malzemeyi uygun bir konteynere yerlestirin ve madde 13'e göre tasfiye edin. Ek uyarılar: Güvenli kullanım ile ilgili bilgileri 7. bölümden alın. Kişisel koruyucu teçhizat ile ilgili bilgileri 8. bölümden alın. Tasfiye ile ilgili bilgileri 13. bölümden alın.
8-)MARUZ KALMA/ KİŞİSEL KORUNMA Mesleki Maruziyet Limitleri: Ürünün mesleki maruziyet limit değerlerine ait güncel bir bilgi bulunmamaktadır. Maruziyet Kontrolleri: Kişisel korunmanın gerekli olduğu yerlerde kullanılacak donanım ve uygun koruma yöntemleri 9.2.2004 tarihli ve 25368 sayılı “Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği” ne uygun olarak tanımlanmıştır. İlgili yönetmeliğe uygun kişisel koruyucu donanım kullanıldığından emin olun. Teknik Sistem Tasarımı Hakkında Bilgi: Ürünün mesleki maruziyet sınır değerlerinin üzerine çıkılma riskini önlemek için çalışma ortamının çok iyi havalandırıldığından ve temizlendiğinden emin olun. Gerekli alanlarda hava filtreleme sistemini NIOSH5 ve CEN6 sistemlerine uygun kurun. Kullanım alanını ürünün çevreye bulaşmasını engelleyecek şekilde tasarlayın. Çalışma alanına yakın bölgelerde göz yıkama istasyonları ve acil durum duşları bulunmalıdır. Bölüm 7’i inceleyin. Genel korunma ve hijyen önlemleri: Yalnızca iyi havalandırılmış yerlerde kullanın. Gıda maddelerinden, içeceklerden ve hayvan yeminden uzak tutun. Kirlenmiş, bulaşmış giyim eşyalarını derhal çıkartın. Ellerinizi is bitiminde ve ise ara verince yıkayın. Göz ve cilt ile doğrudan temasından kaçının. Bu maddeyi kullanırken herhangi bir gıda maddesi yemeyin, içmeyin, sigara kullanmayın. Kişisel koruyucu ekipmanlar EN7 standartlarına uygun olmalıdır. Solunum ile ilgili önlemler: Normal şartlar altında solunum koruyucu teçhizat gerektirmez. Aşırı maruziyet durumunda EN143 standardına uygun, P38 filtreli solunum koruyucu teçhizat kullanın. Ellerin Korunması: EN 374 standardına uygun nitril kauçuk, bütil kauçuk veya PVC eldivenler kullanın. Kuruma ve çatlamalara karsı koruyucu ve nemlendirici el kremi kullanın. Gözlerin korunması: EN 166 standartlarını sağlayan koruyucu gözlük kullanın. Vücudun korunması: Kimyasallara dayanıklı önlük ve/veya koruyucu kıyafetler kullanın. Çevresel Maruziyet Kontrolleri: Çevrenin korunmasına yönelik mevcut mevzuat çerçevesindeki hükümlülükler tam olarak yerine getirilmelidir.
9-) FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLER Fiziksel görünüm : Berrak Sıvı Renk : Sarı Koku : Kendine has pH (%1) : 12,7 ± 0,5 Yoğunluk : 1,200 ± 0,05 g/ml Aktif madde % : 28,3 ± 0,5 Suda çözünürlük : Çözünür
10-) STABİLİTE VE REAKTİVE Kimyasal Stabilizesi: Belirtilen depolama ve kullanım şartlarında kararlıdır. Termik ayrışma / kaçınılması gereken durumlar (Tehlikeli tepkimelere neden olabilecek sıcaklık, basınç, ışık, sok (çarpma) ve benzeri sakınılması gereken şartlar altında.): Kaçınılması gereken bir durum yoktur. Tehlikeli reaksiyonlar/Kaçınılması gereken malzemeler (Su, hava, asitler, bazlar, oksitleyiciler veya tehlikeli reaksiyona neden olabilecek herhangi bir başka özel maddelerle.): Oksitleyiciler ve kuvvetli asitler Tehlikeli ayrışım maddeleri: Bozunarak kararsız ürünlere dönüşme olasılığı yoktur.
Stabilizatörlere duyulan ihtiyaç ve stabilizatörlerin mevcudiyeti: Yoktur. Zararlı ekzotermik tepkime olasılığı: Kuvvetli asitler ile ısı ve toksik gaz açığa çıkarabilir. Eğer varsa, fiziksel görünümündeki değişikliğin güvenlik açısından önemi: Bilgi yok. Su ile temas halinde, eğer varsa, oluşacak herhangi bir zararlı ayrışma ürünü: Yoktur. Tehlikeli polimerizasyon ürünleri: Tehlikeli polimerizasyon oluşmaz. Uyumsuzluklar: Kuvvetli asitler, oksitleyici maddeler.
11-) TOKSİKOLOJİ BİLGİLERİ Genel: Normal kullanım koşullarında öncelikli maruziyet, cilt, göz teması ile gerçekleşir. Akut Toksisitesi LD50 Oral (Ağızdan): 7755 mg/kg (Sıçan) Göz Tahrişi: Tahrişe neden olur (Tavsan) Aşındırıcılık ve Tahriş Etkisi: Gözde Ciddi hasara yol açar. Deride Aşındırıcı ve tahriş edici etkisi vardır. Kanserojenik Etki: 29 CFR 1910.1200 (Risk Bildirimi)’de belirtildiği gibi, bu ürün, NTP12, IARC13 veya OSHA14 listelendiği sekliyle, kanserojen madde içermez. Mutajenik Etkisi: Bilinen ters bir etkisi yoktur. Fareler üzerinde yapılan Ames testlerinin sonuçları negatiftir. Üremeye Toksisitesi: Üremeye toksik etkileri hakkında güncel bir bilgi yoktur. Diğer Toksikolojik Etkileri: Alerjik Etki Alerjik etkileri hakkında güncel bir bilgi yoktur. Tekrarlanan Dozlardaki Etkisi Bilinen ters bir etkisi yoktur. Bayıltıcı Etki Bayıltıcı etkisi yoktur. Duyarlılık Yaratma Duyarlılık yaratıcı etkisi yoktur. Gelişimsel Toksikolojik Etkiler Teratojenik etkileri hakkında güncel bir bilgi yoktur. Doğurganlık üzerindeki etkileri hakkında güncel bir bilgi yoktur.
12-) EKOLOJİK BİLGİLER Ekotoksisite: Çevre için tehlikeli olarak sınıflandırılmamasına rağmen, her kimyasal gibi, doğru kullanılmadığı ve atıkları doğru şekilde tasfiye edilmediği takdirde zararlı olabilir. Oksidasyon Veya Hidroliz Gibi Diğer İşlemlerde Bozunabilirlik Potansiyeli: Bilgi Yok Bozunmaya İlişkin Yarılanma Ömrü: Bilgi Yok Atık Su Arıtım Tesisleri Üzerindeki Etkisi: Sucul mikroorganizmalar üzerindeki akut toksisitesi düşüktür, biyolojik arıtma tesisindeki mikroorganizmalara zarar vermesi beklenmez. Ancak yüksek pH değeri nedeniyle nötralize edilmeden atık arıtma tesisine yönlendirilmemelidir. Biyobirikim Potansiyeli: Ürünün biyolojik ortamda birikme potansiyeli belirlenmemiştir.
13-) DOĞADA UZAKLAŞTIRMA (BERTARAF ETME ) Ürünle İlgili Genel Bertaraf Bilgisi: Emilmiş malzemeyi lisanslı bir tesiste yakarak bertaraf edin. Atıklar ve kullanılmış ambalajlar ilgili yönetmeliklere uygun olarak tasfiye edilmelidir. Yer üstü ve yer altı sularına, içme suyu kaynaklarına, durgun ve akan sulara, kanalizasyona karışmasını engelleyin. Güvenli Bertaraf : Ürün ilgili yönetmeliklere uygun olarak bertaraf edilmelidir. Ürünün evsel atıklar ile birlikte atılmasına izin vermeyin. Ürünün kanalizasyona ve yer altı sularına karıştırılması kesinlikle yasaktır. Bu gibi durumlarda resmi makamlara haber verin. Ambalajlar: İlgili yönetmeliklere uygun şekilde bertaraf edilmesi sağlanmalıdır. Ek Bilgi: Atıklara ilişkin ulusal ve uluslararası mevzuatlara bakın. Ürüne ait atık yönetmelikleri kontrol etmeden bertaraf etmeyin. Güvenli elleçleme yöntemleri için 7. Bölümü inceleyin. Aksi yönde belirtilmemişse, kirlenmemiş ambalajlar evsel atıklar gibi ele alınabilir. Veya geri dönüştürülebilir.
14-) TAŞIMACILIK HAKKINDA BİLGİLER KARA TAŞIMACILIĞI (ADR/RID) UN NO : 1791 TEHLİKE SINIFI : 8 AMBALAJ GRUBU : III UYGUN TAŞIMA ADI : HİPOKLORİT ÇÖZELTİSİ HAVA TAŞIMACILIĞI (IMDG): UN NO : 1791 TEHLİKE SINIFI : 8 AMBALAJ GRUBU : III UYGUN TAŞIMA ADI : HİPOKLORİT ÇÖZELTİSİ DENİZ TAŞIMACILIĞI (İCAO-Tİ ve İATA–DGR): UN NO : 1791 TEHLİKE SINIFI : 8 AMBALAJ GRUBU : III UYGUN TAŞIMA ADI : HİPOKLORİT ÇÖZELTİSİ
15-) YÖNETMELİKLERE GÖRE SINIFLANDIRMA Ürün; “Tehlikeli Maddelerin ve Müstahzarların Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesi Hakkında Yönetmelikte” ve AB mevzuatında öngörülen usul ve esaslara göre Sınıflandırılmış ve etiketlenmiştir. Etiketlendirme için tehlikeyi belirleyici bileşenler: Sodyum Hidroksit Tehlike Sembolü ve Tanımı: C: AŞINDIRICI N: ÇEVRE İÇİN TEHLİKELİ RİSK İBARELERİ VE AÇIKLAMALARI: R31: Asitlerle temasında toksik gaz çıkarır. R35: Ciddi yanıklara neden olur. R41: Gözde ciddi zarar riski R50: Sucul organizmalar için çok toksiktir. GÜVENLİK İBARELERİ VE AÇIKLAMALARI: S1/2: Kilit altında ve çocukların ulaşamayacağı bir yerde muhafaza edin. S14: Asitlerden uzak tutun. S24/25: Göz ve cilt ile temasından sakının. S26: Göz ile temasında derhal bol su ile yıkayın ve doktora başvurun. S36/37/39: Uygun koruyucu giysi, koruyucu eldiven, koruyucu gözlük/maske kullanın. S45: Kaza halinde veya kendinizi iyi hissetmiyorsanız hemen bir doktor başvurun.(mümkünse etiketi gösterin). S46: Yutulması halinde hemen bir doktora başvurun, kabı veya etiketi gösterin. S61: Çevreye salıverilmesinden kaçının. Özel kullanım talimatına/Güvenlik Bilgi Formuna basvurun.
16-) DİĞER BİLGİLER Kanunlar / Yönetmelikler : - Uyarı : - Tarihçe : - Risk İbareleri : R 31 - Asitlerle temasında toksik gaz çıkarır.
R 34 - Yanıklara neden olur. R 35 - Ciddi yanıklara neden olur. R 50 - Sucul organizmalar için çok toksiktir. İlk Yayın Tarihi : MART 2014 Versiyon : Hazırlayan : Agora Kimya Ltd. Şti. Burada verilen bilgiler güvenilir bilgilerdir. Ancak, yazılanlar bizim bu günkü bilgilerimize dayanır ve maddenin özelliklerine dair bir garanti vermez. Oluşan kanunlar ve tayinler, ürünümüzü alanların kendi sorumluluklarına göre dikkate alınmalıdır.